lørdag 21. november 2015

Fisk




Nå er tiden inne for å fylle opp fryseboksen med havets delikatesser.
Tomek og Sticho fisker mye, men desverre så hadde Sticho innbrudd i båten for litt siden.
Den var ribbet og ubrukelig. Men nå har han endelig fått kjøpt ny båt, 
så da er fiskesesongen i gang igjen.



De koser seg masse på sjøen. 
Jeg har vært med jeg også, og det er fantastisk deilig, men veldig kaldt på denne tiden av året.


 Niser liker også fersk torsk, og Sticho ble nesten frastjålet en av sine i fjor. Sjekk bitemerkene.
Desverre fikk de ingen bilder av nisene mens de hoppet rundt båten,
men fy flate for en opplevelse de har hatt. Skulle ønske jeg hadde vært med den dagen.


Vi har allerede hatt makrellmiddag noen ganger.


Men det de får mest av, og som de også selger er torsk og sei.
Den flotte rødtorsken her var kveldsmaten vår når de kom hjem i går,
sammen med et par lyr. Resten ligger i fryseboksen og skal bli middag senere i vinter.


 I fjor solgte de endel torsk og sei, og det vil de gjøre i år også.
Send meg en melding om du er interessert, og kan hente på avtalt sted i Grimstad,
så gir jeg deg beskjed når det blir aktuelt.
De har også en egen gruppe på facebook hvor jeg skriver hver gang de reiser ut.
Meld deg gjerne inn der om du er interessert.


 De fisker krabber også, og i går fikk jeg en balje levert på trappa.
Jeg har aldri kokt krabber alene før, så jeg var spent på åssen det skulle gå.
Jeg tør jo ikke å ta på de engang, men det gikk det også.

Fremgangsmåte følger;

Kok opp en bedehusgryte med vann, og en god slump salt.
Let gjennom skuffer og skap og finn passende redskaper.
Jeg endte opp med et dørslag og en bakebolle.
Balja var for stor til at jeg klarte å bære den inn på kjøkkene, 
så jeg løp skytteltrafikk mellom trappa og komfyren med strake armer.
En og en krabbe ble forsiktig fanget mellom dørslaget og bakebollen,
for så å bli lempet i gryta.

Det var nok litt av et syn, men jeg klarte det!

Kokes i 30 minutter.
Jeg satte så gryta ut på trappa hvor de har stått til avkjøling i vannet til i dag.
Nå ligger de på magen i lokket til klesdunken for å renne av seg.

 
Snart kommer pappa og henter de, så da blir det krabbefest for de på hytta i kveld.

Oppskrift på en vellykket skalldyrfest;
3 flasker vin per person. 
Så humrer vi litt, reker litt rundt, krabber hjem, skjeller ut naboen, og så blir man stille som østers...







mandag 16. november 2015

1 års jubileum

I går feiret vi at vi hadde vært sammen i et år.
Det var mange som ikke hadde tro på forholdet vårt, 
men så lenge vi hadde troa selv,  så brydde vi oss ikke om hva andre sa.
Vi traff hverandre i 60 års dagen til en god venninne.
Tomek snakket kun polsk, så det ble mye kommunikasjon med armer og bein i starten.
Men det er utrolig hva vi får til hvis vi bare vil det nok.

"Some people want it to happen,
some wish it would happen,
Others MAKE it happen."

Dette året har budt på mye frustrasjon, 
både når det gjelder kulturforskjeller, og ikke minst språkproblemer. 
Men vi har kommet oss gjennom det, og forholdet vårt blir sterkere og sterkere for hver dag.
Igår feiret vi altså et år sammen.
Når man bor langt på landet, og har skralt med penger, 
så legger man til rette for mange fine stunder hjemme.
Bestestua er omgjort til biljardrom, til glede for både store og små.
Mens maten godgjorde seg på kjøkkenet, så startet vi kvelden her.
I går vant Tomek 2-1, men jeg leder sammenlagt.
Vi spiller ganske mye, og den som har flest seiere etter 6 mnd, skylder den andre en fin overraskelse.


Tomek klar for middag.
Jeg laget kyllingform, og han stod for desserten.
Om noen er interessert i oppskriften på kyllingen, så kommer den her;

3 frossene kyllingfileter legges i en pose sammen med en pose tacokrydder.
Legges til tining på benken. Vend posen, og gni inn krydderet under tining.
Når de er tint, legges de i en ildfast form.
Hell over et glass paprika & spice saus eller et glass tacosaus.
Ha på litt revet ost, og sett i stekovnen til filetene er gjennomstekt.
Jeg bruker ultrapro formen fra tupperware.
Jeg har den da i ovenen 1-2 timer på 200 grader.

Kok ris.
Kutt opp to store tomater, rød, grønn og gul paprika, ca en halv av hver, og en stor løk.  
Krydre med salt, pepper og løksalt.
Når risen er ferdig, legges den lagvis sammen med grønnsakene i en form.
Veldig enkelt og veldig godt.


Serveres i godt selskap med god vin til.


 Desserten har jeg ikke oppskrift på, men den var veldig god den også.


På norsk vil jeg kanskje kalle dette jordbærgrøt med krem, men det er jo ikke akkurat det heller.
Men uansett smakte det helt fortreffelig.

Det ble litt vin i går, så dagen i dag har vært slapp hittil.
Tomek og Melkeskvetten snorker på sofaen, Bamse sover foran peisen, 
og jeg har mer eller mindre sittet her siden jeg stod opp.

Men nå er det nok.
På tide å få noe ut av denne dagen også.
Jobb - jobb - jobb...


lørdag 14. november 2015

Fredag den 13.

Denne fredagen gikk som de fleste andre dager her på gården.


Vi har jobbet under regnbuen store deler av dagen.


Saga er kjempeflink til å hjelpe til.
Her har hun en velfortjent sjokoladepause.

 
Det nye postkassehuset vårt kom også på plass i dag.
Må ned å flekke litt med malekosten i dag.
Ble det ikke fint?
Dette er laget av gamle restematerialer, 
men etterhvert vil Tomek lage flere liknende som vil bli lagt ut for salg.

onsdag 11. november 2015

Gjenbruk

Gjenbruk er populært, men jeg tror vi er bedre enn de fleste altså.
Den siste uka har vi jobbet mye med overbygget på plattingen.
Ingenting vi bruker her er kjøpt inn, så foreløpig har det ikke kostet oss 5 øre.


Takstolene blir bygget av restemateriaer. Noe kommer fra den gamle låven her, noe fra et vennepar 
av oss som holder på å pusse opp, og noe hadde pappa med seg hjem fra jobb, beregnet til ved.


Bølgeblekkplatene er noe pappa har byttet en annen plass, så disse skulle bare kastes.
Takrenner og kledningsbord kommer fra huset som vennene våre pusser opp.


Blekkplatene skrues fast med skruer med gummi på.
Siden vi ikke hadde det, så måtte de lages.


Har en veldig hjelpsom katt her. Jeg måtte til slutt stenge han inne på badet. 
Hvis ikke kunne det fort røket noen værhår.


 "Gummiskruer" lager vi til av gulvmattene fra en gammel bil vi har stående.


Til og med spikerene er gjenbruk.
Jeg har hatt jobben i noen dager med å rette de, og det skal jeg fortsette med nå, 
så fort jeg er ferdig med å klippe gummimatter.
Jeg gleder meg masse til dette blir ferdig, og ikke minst til å se om vi klarer det helt gratis.


Må bare vise bilde av denne skjønne lille også, som kom plutselig på besøk til oss.

torsdag 5. november 2015

Jobb-jobb-jobb

Når man er samboer med en arbeidsledig polakk, så nytter det ikke å ligge på latsiden.
Har ikke sett maken til arbeidsjern. Veldig bra for meg, og gården.
Det siste året er det blitt gjort mer her enn de 10 foregående årene til sammen.
Mye var gjort halveis, og snaut nok det før han kom og tok tak i ting.


Dette var starten på et lite overbygg på plattingen utenfor butikken.


Jeg vet ikke hvor mange år det har stått slik.


Men en mørk novemberkveld var Tomek veldig rastløs.
Da var det bare å ta tak (bokstavlig talt) og begynne å ferdiggjøre taket.


Mørket og kulden er ingen hindring for han.
Og han "pisker" meg også rundt. Jobb-jobb-jobb...
Jeg har ingenting imot det, og hjelper til så godt jeg kan med å sage, holde, og være håndtlanger.
I første omgang skal dette bare være en plass å sette bort hagemøbler før snøen laver ned.
Men planene videre er veldig klare.
Jeg gleder meg til våren når det ferdige resultatet kan vises frem, og taes i bruk.

lørdag 31. oktober 2015

Happy halloween

Halloween er kommet for å bli, enten du liker det eller ei.
Her i Reddal er det ikke så mange som feirer halloween, iallefall ikke med barna.
Jeg har inntrykk av at mange ungdommer kler seg ut og har fest,
men det er ikke mye besøk på døra av skumle små barn.


Mine barn reiser til sin far en dag for tidlig denne helga, 
slik at de kan gå ut i litt mindre grisgrendte strøk. 
Men uansett er utelyset på her, i tilfelle noen andre skumle små vil komme på besøk.
Og godteri skal de selvsagt få.


Det er lurt å lære både barn og voksne disse reglene, så blir halloween en fin kveld for alle,
uansett om de liker små spøkelser og hekser eller ikke.

Halloween er 31. oktober. Skal man gå "knask eller knep" er det bare lov den ene dagen!
Om du ikke ønsker besøk, slukk utelyset. Hus uten lys skal få være i fred.
Barn som går skal være utkledd! Ikke noe juks.
Ring aldri på mer enn en gang.
Har vedkommende ikke godteri, så ønsk dem en fin kveld og gå videre. Knep er ikke lov!
Kjøp godteri som er lett å dele ut i små porsjoner, en liten karamell eller to er nok.
Husk refleks, og avslutt runden klokka 21.00.


Til de av dere som tror at halloween er noe nymotens greier, importert fra USA bør lese videre.
Dette er nemlig historien bak halloween.
Den er irsk, og den går lengre tilbake enn de fleste tror.

Jack O`Lantern var smed, og møtte en gang djevelen på en pub. 
Jack drakk for mye – som han ofte gjorde – og han var nær på å havne i den ondes klør.
Da Jack tilbød sin sjel for å få en siste drink, 
forvandlet djevelen seg til en mynt til å betale drinken med. 
Jack tok mynten, men stakk den raskt ned i pengepungen sin. 
Der hadde han også et sølvkors liggende, og dermed kunne djevelen ikke forvandle seg igjen. 
Jack nektet å slippe ham ut før djevelen hadde gått med på å vente et helt år 
før han innkrevet betalingen for drinken.
Et år senere var djevelen der igjen og krevde Jacks sjel.
– Ja vel, sa Jack, men først vil jeg at du gir meg et eple fra treet der.
– Det gjør vel ingenting, tenkte djevelen, og hoppet opp på Jacks skuldre for å nå eplet. 
Samtidig tok smeden opp kniven og skar et kors i barken på treet.
Dermed ble djevelen svevende i luften, og Jack forlangte at djevelen aldri mer skulle kreve hans sjel.
Djevelen så ingen annen utvei enn å gi ham det løftet.
Da Jack med tiden døde kom han ikke inn i himmelen på grunn av sitt tvilsomme liv. 
Også i helvetet ble han avvist – djevelen hadde jo lovet aldri å ta Jacks sjel.
– Gå tilbake dit du kom fra, sa djevelen.
Det var mørkt, kald og blåsende, så Jack ba om å få en lykt for å lyse opp veien. 
Da tok djevelen et stykke kull fra helvetets evig brennende ild og kastet det mot Jack. 
For å hindre at ilden ble blåst ut av vinden, la Jack kullstykket i en hul kålrot.
Siden den gang er Jack dømt til å vandre i mørket som et symbol på alle fortapte sjeler.
I nattemørket på denne dag kan han sees,
hans lykt blafrer i vinden mens han forgjeves leter etter et hjem.

Under hungersnøden i Irland i 1854–1860 emigrerte 700.000 irer til USA. 
De tok med seg tradisjonen med sin allehelgensfeiring og myten om Jack O`Lantern.
I USA var det imidlertid ikke vanlig med kålrot, derfor måtte Jack putte kullstykket sitt i et gresskar.

Jeg ønsker alle store og små en fin halloweenkveld.
Ta godt imot de små som kommer.
De er vokst opp med halloween, og synes dette er kjempespennende.
Ikke ta fra de gleden over denne kvelden.
Denne feiringen har kommet for å bli.

Ønsk de også velkommen tilbake som julebukker i romjula.

mandag 26. oktober 2015

Planlegging er viktig

Nå er vi i full gang med planlegging av neste års prosjekter.

Planen er å starte med dette utvalget av bærbusker;


Blåbær, røde og gule stikkelsbær, røde og gule bringebær, bjørnebær, solbær, og røde og hvite rips.
Og i tillegg hører jo selvsagt jordbær med.

  

  Av frukttrær vil vi ha sorte og gule moreller, blå og gule plommer, pærer og epler.


Vi har nå bare et lite drivhus hvor vi dyrker urter, tomat, paprika og agurk,
men til våren står det forhåpentligvis er nytt og større drivhus på plenen.
Da vil vi dyrke fersken, kiwi, drue, tomat, agurk, chili, paprika, squash,
rabarbra, luftløk og masse deilige urter der.
Noe av dette har vi jo fra før, så det må bare deles og flyttes på.


Drømmen er å bli selvforsynt med mye. Jeg har stor tro på kortreist mat.
Vi er jo så heldige å bo i Reddal som er viden kjent for potetene sine.
De fleste andre grønnsaker kan også kjøpes direkte fra bøndene her,
men det er jo litt stas å dyrke selv også da, både for voksne og barn.



Vi er flinke til å safte, sylte, tørke, hermetisere, forvelle og fryse.
Fryseboks og spiskammers er fullt av godsaker fra skog, åker, sjø og hage.
Hvis noen har tips om andre spennende ting vi bør dyrke, så tar vi gjerne imot forslag.
Tips oss også gjerne om spennende oppskrifter vi kan prøve.

De fleste bildene her er lånt på nettet,
men til neste år har jeg store planer om å legge ut våre egne skrytebilder.