tirsdag 11. oktober 2016

Norges nasjonalrett

I dag ble det fårikål til middag. Det var faktisk første gangen Tomek smakte på det.
Og det falt som forventet i smak.

 
Den siste torsdagen i september er egentlig fårikålens dag.
Da spises det fårikål over hele landet, også av mange nordmenn i utlandet.


Helt siden begynnelsen av 70-tallet har fårikålen hatt tittelen Norges Nasjonalrett.

 
Dette må vel være den enkleste middagsoppskriften som finnes,
og det er like godt til hverdags som til fest.
Legg bare kålbiter og lammekjøtt lagvis i en gryte.
Dryss salt, mye malt pepper og litt hel pepper mellom lagene.


 Fyll opp med vann og kok i 2-3 timer.
Noen drysser også litt hvetemel mellom lagene, for å få en fyldigere saus.
Jeg liker det best uten.


Serveres med kokte poteter.

I morgen skal jeg ut å hente inn siste rest fra kjøkkenhagen.
Da blir kraften som er igjen i gryta en god begynnelse på morgendagens suppe.








søndag 9. oktober 2016

Gratulerer til gutten

6. oktober ble en merkedag her.
Stig Einar fikk nemlig endelig mopedlappen!
Samme dag kjøpte han seg også ny moped.


- Og Tomek var ikke sen med å starte bygging av ny mopedgarasje.
Stig Einar hjalp selvsagt til.


Det er ikke så lett å få den gutten til å gjøre fysisk arbeid, 
men når premien var egen garasje, så gikk det unna.


Steina som ble lagt som gulv fant vi gratis på finn.
Når vi ser slike ting som gies bort, så henter vi.
Det er liksom aldri noe problem å finne noe lurt å bruke det til her på gården.


Materialene Tomek bruker her, er gamle vinduspaller som vi også fikk gratis.


Garasjen ble ikke helt ferdig, selv om høstferien plutselig tok slutt.
Den står nok klar til bruk når gutten kommer hjem igjen om en uke.


Høstferien i Reddal ble for Stig Einar sin del, avsluttet med pølsegrilling i peisen,
før han tok avgårde på mopeden.



 


lørdag 8. oktober 2016

Syssler i høstferien

Saga og jeg har startet en ny tradisjon.
Vi har bestemt at i hver høstferie skal vi lage en ny fuglekasse.


Vi gjorde det enkelt i år, og kjøpte et byggesett, til Tomeks store fortvilelse.
Kanskje vi lager en helt selv til neste år.


Saga bestemte at den skulle være rosa med hvite prikker.
Vi malte den først hvit, og når den var tørr, klistret vi på runde klistremerker. 
Så malte vi den rosa. Saga synes det var kjempegøy å plukke frem prikkene.

Så monterte hun den nesten helt alene.


Ferdig!
Se så fin den ble!


Jeg vaklet meg opp i en stige for å få den på veggen.


Nå gleder vi oss bare til våren.
Håper en liten fuglefamilie vil slå seg ned inni her.

søndag 2. oktober 2016

To dagers kjøkkentjeneste

Nå er det virkelig høst, for nå er årets ćwikła på glass.
To dager har det tatt oss å få rødbetene fra åkeren og i glass.


Tomek var så ivrig etter å få de i gryta at jeg ikke rakk å ta bilde, dette bildet er derfor lånt på nett.
Vi vasker de, og koker de i en time, da går det som en lek å skrelle de etterpå.


 Det er bare å dra skinnet av de.
Etterpå blir de raspet og tilsatt det de skal ha av krydder
før det blir lagt på glass og kokt en omgang til.


Sjekk den fargen da! Får vann i munnen av dette bildet.
Nam nam...
Har du ikke smakt enda, så har vi laget nok til å sette litt i butikkhyllene i år også.



Forhåpentligvis er butikken åpen igjen i god til før julemiddagene skal serveres rundt omkring!



lørdag 24. september 2016

Nydelig på brøskiva

Denne oppskriften er fra min oldermor. 
Vi har alltid kalt dette gòme, men det likner ikke på gomme som er å få kjøpt i butikken,
eller bilder jeg finner av gomme på nettet.
Jeg har trålet internett for å finne det rette navnet på dette, men uten hell.
Om noen vet riktig navn, så hadde det vært gøy å vite,
men uansett, så vil dette alltid være gòme for meg.


Dette er alle ingrediensene.
Skulle ikke tro at denne blandingen kan smake godt,
men det gjør det.


Kok opp ca 7,5 dl melk 
(Oldermor brukte gjerne gammel melk til dette, men ikke sur!)
Ha i ca 1 dl sukker kok dette i 5-10 minutter.
Ha i 1,5 kork edikk, så det skiller seg.


Visp godt, så det ikke blir så klumpete, og sikt i mel til passe tykkelse.
Ha i en liten skvett sukkerkulør.


 Kok et par minutter til etterpå.


 Den tykner litt når den blir avkjølt, men ikke så mye.
Hehe, ser dere elefanten i gòma?


Nam, nam...
Dette var min lunsj i dag.
Håper dere har lyst til å prøve.
Lur måte å få brukt opp gammel melk på, og kjempegodt!





mandag 19. september 2016

Det går stadig fremover

Her jobbes det nesten døgnet rundt.


Det er viktig å holde væskebalansen i orden når man jobber i solsteiken.


Mannen i månen følger med på arbeidet til langt utpå kvelden.


Jeg er så imponert over hva denne mannen får til.
Alt dette har han klart å bygge helt alene, og nesten helt gratis.


 Mamma og pappa skulle ha bort en terrasse, så den jobben tok selvsagt Tomek.
Materialene derfra ble flyttet over plenen, og holder nå på å bli butikk og spillerom.


Vi har også fått endel materialer gjennom Finn og Facebook.


Pappa har hatt opprydning i verkstedet sitt, så derfra fikk vi alt vi trenger av spiker og skruer.
Det eneste vi har trengt å kjøpe hittil er presenningene til taket.


Mørket er ingen hindring.
Han står virkelig på fra morgen til sene kvelder.

 

I dag er han avgårde og plukker ned takstein fra en garasje. De skal opp på taket her etterhvert.


Chanel vil også følge med på hva som skjer ute, men det ble litt kaldt for henne.
Inn ville hun ikke, så hun måtte få låne Tomek sin jakke og varme seg under.
Jeg kan ikke hjelpe så mye med byggingen, men litt småpussel har jeg også fått til.


Litt søppel har havnet på bålet, og jeg har fått vasket vinduer og satt opp noen av sprossene.


Huset er jo så mye koseligere med sprosser på.
Det var virkelig på tide å få de opp igjen nå, nymalte og fine.


Sprossene er laget av min bestefar for mange år siden.


Jeg kommer nok til å bruke flere dager på å pusle på plass riktig sprosse til riktig vindu.
Mulig jeg gir opp, og får boret nye hull til proppene.
En ting er iallefall helt sikkert, neste gang de skal ned, så skal de merkes! 



fredag 9. september 2016

Crunchy musli

Dette har en stund vært min favoritt frokost.


Det er kjempegodt, og ser jo veldig sunt ut, ikke sant?
På pakken med musli, står det så fint;

"Urgamle sivilisasjoner ga sine fineste korn til deres heroiske legender 
ettersom disse kornene inneholder de næringsstoffer de trenger for å prestere."


Fint det, men når jeg leste litt nøyere på posen, så ble jeg overrasket.
Jeg tviler sterkt på at de også fikk 28 % tilsatt sukker, 
masse rare stoffer som jeg helst ikke vil vite hva er,
og over 5 % palmeolje...!
Jeg må bli flinkere til å lese på etiketter i butikken ser jeg, for dette vil ikke jeg spise.

Nei, tenkte jeg, dette kan jeg vel lage bedre selv!
Så i dag har jeg stått ved kjøkkenbenken og mikset min egen musli.

Jeg tok det jeg hadde, og det kan selvsagt du også gjøre, men her er iallefall min oppskrift.

Dette er hva jeg fant i skap og spiskammers.


Frø og nøtteblandingen min består av mandler, usaltede peanøtter, valnøtter, pinjekjerner, 
og solsikkekjerner som jeg bare slumpet så det ble 200 gram tilsammen.
Hadde jeg hatt linfrø igjen så hadde jeg hatt det også oppi, men det får bli i neste ladning.
Dette pakket jeg inn i et kjøkkenhåndkle, og knuste med kjøtthammeren. 

Det jeg hadde liggende av tørket frukt var tranebær, rosiner, papaya, ananas og cantaloupe melon.

100 gram tørket frukt
200 gram frø og nøtteblanding
300 gram havregryn
1 dl appelsinjuice
2 ss solsikkeolje
3 ss honning

Kanel, kardemomme og litt salt.

Ha olje, juice og honning i en gryte på svak varme og rør alt sammen.
Bland alt det tørre, unntatt frukten i en bolle, og hell over den varme juiceblandingen.
Rør godt sammen, og fordel utover en stekeplate med bakepapir på.


Stek på 125 grader midt i ovnen til det blir gyllenbrunt og tørt.
Rør rundt i det ca. hvert tiende minutt, og del de største bitene.
I min ovn tok det en halv time før det var ferdig.
Slå av varmen og sett døra på gløtt mens du avkjøler blandingen inni ovnen. 
 

Når den er avkjølt legger du den på glass sammen med den tørkede frukten, og den er klar til å nytes.
Jeg har fryst ned små porsjoner med bær som er kjempegodt å ha oppå.
I dag ble det blåbær fra hagen.
 
 
Om jeg kan si det selv, og det kan jeg jo, så ble det kjempegodt, og jeg vet akkurat hva som er oppi.


Jeg stod opp klokka 7 i dag, og var veldig sulten når jeg spiste denne lille skålen klokka 12.30.
Det mettet så mye at jeg nesten ikke klarte å spise opp.
Det blir garantert ikke mer kjøp av musli på butikken!
Heretter lager jeg det selv, det var jo så mye lettere enn det jeg hadde trodd på forhånd.
Og for ikke å glemme smaken! Mye bedre enn Kellogg`s.