fredag 29. april 2016

Bollemelk

Eller kleppsuppe eller kleppmelk eller melkekomler eller klimpesuppe eller klotmjølk...
Kjært barn har som kjent mange navn,
men hos oss heter det uansett bollemelk, som i oldemors gamle kokebok.


 Oppskrift:

45 g smør
50 g hvetemel
En neve havregryn
1 dl kokende melk
1/8 ts salt
1/8 ts kardemomme
1/8 ts kanel
1 ts sukker
1 egg

Smelt smøret i en liten gryte. 
Rør i melet og spe med den kokende melka med en gang. 
Kok til grøten slipper grytebunnen. 
Avkjøl litt. 
Ha i halvpiska egg, salt, sukker og krydder.

Kok opp 1 liter melk, og 1/2 ts salt. 

Pass på at melka ikke brenner seg.

Lag boller med to teskjeer og legg de direkte i melka. 
La bollene koke i 10 min til de er helt gjennomkokte.Dypp skjeene i melka før du lager bollene, så slipper deigen lettere.
La bollene ligge i noen minutter før du rører.
Rør så veldig forsiktig i gryta, så bollene ikke fester seg i bunnen eller til hverandre.
Spe eventuellt med mer melk hvis det blir for tykt.

Serveres i suppetallerken med sukker og eventuelt kanel på.

Noen bruker også en ss honning i melka under koking.
Det har ikke jeg prøvd, men jeg er sikker på at det er veldig godt.

Både jeg og ungene elsker bollemelk.
Kjenner at jeg snart må lage det igjen nå.
Altfor lenge siden sist...

3 kommentarer:

  1. Så artig, jeg kjenner til sånne boller i kjøttsuppa, men kan ikke huske å ha spist det i melkesuppe, tror jeg ikke da?? Ble litt usikker når jeg skrev melkesuppe.. :)
    Gøy du tar vare på dette iallefall og deler :) :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, når jeg blar i gamle kokebøker så synes jeg det rett og slett er litt trist at de gode gamle oppskriftene blir glemt. Ja til flere tradisjonsretter, og mindre taco og pizza. ;-)

      Slett