lørdag 11. februar 2017

Elg entrecôte

Vi har masse viltkjøtt i fryseboksen. Noe har ligget der i flere år.
Jeg er litt tilhenger av lette, raske middager, og når dette skal spises, 
så er jo ikke det ferdig på en halvtime liksom.
Dessuten er det Tomek som lager mest middag her i hus, og han er ikke vant til å tilberede vilt.
Men vi har blitt litt flinkere i det siste, så det har minket litt.
Det er jo kjempegodt, både med hjort, elg og rådyr.
I dag har jeg forsøkt meg på entrecôte av elg.


Jeg tok denne opp i dag på morraen, og lot den tine i vann.
Jeg får litt fnatt av slintrer og sener, så det ble litt som måtte kuttes bort.
Til stor glede for fire firbeinte her.


De med kokkekunnskaper river seg sikkert i håret når de ser hvordan jeg har mishandlet denne elgen.
Men den ble da renskåret og surra sammen på en måte...


Når jeg skal lage slike middager, så blir det ofte på sparket, og jeg gidder ikke å kjøre på butikken.
Jeg tar det jeg har, og prøver å få til noe med det.
Jeg gnudde den inn med salt, pepper og timian, og stekte den litt med masse smør i panna.
Jeg elsker timian, og bruker det i nesten alt jeg lager.
Mens elgen fikk en fin brunfarg, så kutta jeg opp litt grønnsaker.


I dag ble det løk, purre, gulrot og frossen brokkoli.
Dette la jeg i en stekepose med elgen oppå.


Jeg toppa det med en litt vissen kvast rosmarin.


Jeg puttet tomater og brokkoli i en egen form også, det er godt som tilbehør til nesten alt.
Siden jeg ikke hadde peiling på når Tomek kom hjem, så satte jeg alt i ovnen på så lite som 60 grader.
Da kan det stå i timesvis å godgjøre seg, uten å bli brent.


 Til sausen brukte jeg smøret som var igjen etter stekinga.
Jeg smeltet det og laget en meljevning.
Jeg tynnet den ut med solbærsaft og vann, og rørte i en soppbuljongterning, vårløk og rosmarin.


Når kjøttet var ferdig, rørte jeg kraften fra stekeposen også inn i sausen. 
Så kokte jeg den opp igjen, og smakte til med salt og pepper. 


Kjøttet stod nesten fem timer i ovnen.
Jeg var redd det skulle bli tørt, men det ble det ikke.
Det ble helt perfekt!


Dette er veldig greit for meg å lage når Tomek er ute og fisker, og jeg ikke vet når han kommer hjem.
Det hadde sikkert vært ferdig etter to timer også.


Grønnsakene fra stekeposen ble faktisk også gode, og ikke grautete. 
Sikkert fordi jeg hadde så lav varme på stekeovnen.
 Dette skal jeg snart lage igjen når ungene også er hjemme.
Greit å teste ut litt når de er borte. Blir det ikke vellykket da, så er det ikke så nøye.
Hadde Saga ventet fem timer på en middag som ikke hadde vært spiselig,
så hadde hun blitt skikkelig skuffa. Hun elsker middag.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar