På julaften i Polen skal det stå tolv forskjellige retter på bordet, for å minnes de tolv disiplene.
Fra gammelt av, skulle disse ikke inneholde kjøtt.
Det kunne være forskjellige salater med grønnsaker, sopp og fisk, egg, kabaret, piroger og bigos.
Det er også vanlig å vente med å spise til den første stjernen viser seg på himmelen.
Det er ikke mer enn ti år siden det ble "lov" å ha kjøtt også i disse tolv rettene.
Jeg hadde ikke veldig lyst til å ut å kjøre i dag, når bilruta så slik ut,
men jeg hadde ikke noe valg.
Skal han rekke å bli ferdig med alt han skal, så måtte han starte i dag.
Så nå danser han rundt grytene på kjøkkenet, med P7klem på full guffe.
Vi skal iallefall ikke sulte i jula.
Vi skal tradisjonen tro, til mamma og pappa å spise ribbe på julaften,
men jeg skjønner at Tomek også vil ha med sine polske tradisjoner.
Så derfor blir det tolvretters (minst) til nattmat her etter pakkene.
Denne salaten er veldig god på brødskiva, eller som tilbehør til kjøtt.
Vi bruker den ofte til grillmat om sommeren.
5 kokte poteter
4 kokte gulrøtter
6 hardkokte egg
6 hardkokte egg
4 store sylta agurker
Alt deles i "ertestore" store biter
1 boks grønne erter
Rør sammen med majones
Salt and pepper
Rør sammen med majones
Salt and pepper
Når denne salaten skal serveres, så trykker han den ned i en bolle, og smører på et lag med majones,
så pynter han med persille og eggeskiver.
Mamma og pappa får endel aure på hytta. Den tar de med hjem til oss.
Her blir den stekt og lagt i eddiklake.
Seifilèter har han også stekt i dag.
De skal legges i tomatsaus.
Kabaret har han også kokt ihop i dag, i flere varianter.
Her med fisk, grønnsaker og sitron.
Og her i porsjonsbeger, noen med fisk og noen med kylling.
Og tro meg, dette er bare starten.
Kjenner jeg han rett kommer han til å stå på kjøkkenet i hele morgen også.
Når de dekker bordet på julaften skal det ligge litt høy under duken for å symbolisere Jesusbarnet.
De dekker også alltid på en ekstra tallerken, i tilfelle det kommer uventet besøk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar